Anüs çevresinde gelişen cerahatli (irin dolu) enfeksiyon alanlarına perianal apse denir.
Apse anüs çevresindeki deriye yakınsa anal apse, kalın bağırsağın son kısmı olan rektuma yakınsa anorektal/perianal apse olarak adlandırılır.
Anüs (anal kanal) çevresinde şişlik, ağrı, yanma, üşüme, titreme ve ateş şikayetleri olan hastalarda anal apse veya fistül düşünülmelidir.
Makat apseleri derhal ve yeterli şekilde tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilirler.
Makat apsesi olan hastaların yaklaşık %40’ında apsenin tedavisinden sonra anal fistül gelişir.
Makat Abselerinin (Perianal apselerin) anüs çevresindeki salgı bezlerinin enfeksiyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu enfeksiyon, salgı bezinin deliğinin tıkanması sonucu anüs ve rektum çevresinde irin dolu doku boşluklarına neden olur.
Bazı kişilerde perianal apse gelişme olasılığı daha yüksektir. Apse geliştirme olasılığınızı artırabilecek faktörler şunlardır;
Doktorunuza belirtilerinizi ayrıntılı olarak anlatmanız çok önemlidir. Bazı durumlarda bu konuda konuşmak rahatsız edici veya utanç verici olabilir, ancak doğru teşhisin konulması ve tedavinin hemen başlaması önemlidir.
Yüzeysel apselerin teşhisi genellikle kolaydır. Bazen başka testlere gerek yoktur. Bazı durumlarda, kan ve idrar testleri, pelvik MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme), BT (Bilgisayarlı Tomografi), ultrason gibi testler ayırıcı tanı için ve apsenin boyutunu ve anatomik yapılarla ilişkisini belirlemek için gerekli olabilir. Bu testlerden hangisinin gerekli olduğu belirtilerinize ve doktora ne söylediğinize bağlı olacaktır. Aklınıza gelebilecek her türlü soruyu tartışmaktan çekinmeyin.
Birçok hastada hastanın şikayetleri ve basit bir muayene tanı koymak için yeterlidir. Anal fistül veya anal apse anüsün parmakla muayenesi ile teşhis edilebilir.
Bu görüntüleme teknikleri apsenin yerini, boyutunu, komşu organlarla ilişkisini ve anüsü kontrol eden kasları gösterebilir. Bazı hastalarda hem altta yatan başka bir durumu gözden kaçırmamak hem de tedavi yöntemini belirlemek için muayeneye ek olarak endoskopi ve bazı radyolojik incelemeler gerekebilir. Bazı hastalarda, özellikle derin yerleşimli apselerde ayırıcı tanı için anal ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gerekebilir.
Apse, anüs yakınındaki deride açılan bir delikten irin akıtılarak tedavi edilir. İrin kolayca akmasını sağlamak için apse üzerindeki derinin bir kısmını çıkarmak gerekebilir. Daha sonra apsenin boşaldığı yere bir tampon yerleştirilebilir. Büyük veya derin bir apse ameliyat gerektirebilir. Bazen, doktorun tercihine bağlı olarak, bu lokal anestezi (uyuşturma) altında yapılabilir. Şeker hastaları ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler gibi daha ciddi enfeksiyonlara yatkın olan hastaların tedavi için hastaneye yatırılması gerekebilir. Bazı hastalara antibiyotik de verilebilir.
Anal apse olarak da bilinen anorektal apse, anüs bölgesindeki Anal kanalların çeşitli nedenlerle tıkanması sonucu apse oluşması ile karakterize bir durumdur. Anal apse kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık değildir ve tedavisi mutlaka cerrahidir. Anal apsenin tedavisi apseli bölgedeki iltihabın boşaltılmasına yöneliktir. Anal apse şikâyeti olan hastalar, hastalığın mahrem bölgede ortaya çıkması nedeniyle tedavi arayışında isteksiz davranmakta ve bazı durumlarda hastalık ihmal edilebilmektedir. Anal apse, hastaların beklediği ve umduğu gibi bitkisel yöntemlerle tedavi edilebilecek ve iyileşebilecek bir durum değildir. Anal apse ameliyatı apseli bölgenin boşaltılması ile gerçekleştirilir. Hastalar için tedavi yöntemi kadar tedavi sonrası iyileşme süreci de korkutucudur. Anal apse ameliyatı sonrası iyileşme süreci hakkında detaylı bilgi için anal apse ameliyatı iyileşme süreci yazımızı okuyabilirsiniz.
Apse boşluğunun iyileşmesi 3-5 hafta sürebilir. Bazen kanlı bir akıntı ve çevre dokuda kaşıntı olabilir. Apsenin iyileşip iyileşmediğini kontrol etmek için birkaç gün içinde doktorunuzu tekrar görmeniz gerekecektir.
Tüm boşaltılmış rektal apselerin yarısında rektal fistül (anal fistül) gelişebilir. Bu rektal apselerin doğal seyridir. Fistül gelişen hastalarda bu nedenle ameliyat gerekebilir.
Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal bir doktora görünmelisiniz.
Tedavileri harmanlayarak hastalarını cerrahi ameliyatlardan kurtaran Op. Dr. Yasir Gözü Lazer tedavi yöntemi on binlerce hastası aynı gün, günlük yaşantısına devam etmesine olanak tanıdı.
Lazer makat apsesi tedavisi, enfekte dokuyu hassas bir şekilde buharlaştırarak ve çevre sağlıklı dokuya zarar vermeden apseyi temizler. Bu yöntem, geleneksel cerrahiye kıyasla daha az ağrılı ve hızlı iyileşme süreci sunar, bu da hastaların daha çabuk normal yaşantılarına dönmelerini sağlar.