Karın İç Basıncına Bağlı Hemoroid Oluşumu

Hemoroid (basur), makat bölgesindeki yastıkçıkların genişlemesine verilen isimdir. Makat bölgesindeki yastıkçıkların bir görevi vardır. Bu görev de tuvaletimiz geldiği zaman o bölgenin açılıp dışkının dışarı çıktıktan sonra yumuşak bir şekilde kapanmasıdır. Bu yastıkçıklar büyüdüğü zaman hemoroid denilen rahatsızlık oluşmaktadır. Bölge aktif olduğu zaman, çok fazla açılıp kapandığı zaman, eğer bu doku çok fazla büyümüşse, dışkı yapımını engeller. Oluşan bu yapı bir çok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor.

Dışkı yapmada zorluklar

Kanama problemleri: Hemoroidler kan yumağı şeklindeki yapılardır. Kan yumağı şeklinde olduğu için kabız ya da ishal kalmaya bağlı o bölge zorlanınca o damarsal yapılar kanamaya başlamaktadır.

Hemoroidlerde genelde ağrısız kanama olmaktadır. Diğer makat bölgesi hastalıklardan ayırt edici tarafı da budur.

Hemoroid 2’ye ayrılır

Hemoroid 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar sanılanın aksine external ve internal yani dış ve iç hemoroidlerdir. Birçok hasta tarafından hemoroidler dişi ve erkek olarak ayrılmaktadır. Tekrar eden hemoroide dişi tekrar etmeyen hemoroide erkek denmektedir. Fakat bu tespit doğru değildir. Hemoroidlerin erkeği dişisi olmaz.

Hemoroidler iç ve dış olarak ikiye ayrıldıktan sonra iç hemoroidler 1.,2.,3. Ve 4. Evre olmak üzere büyükten küçüğe doğru sıralanmaktadır.

Hemoroid oluşumunu kolaylaştıran faktörler

Kabız kalmak: Yediğimiz şeylere bağlı olduğundan uyguladığımız diyetlere dikkat etmemiz gerekmektedir.

İshal kalmak: İshalde çok fazla tuvalete çıkınca makat bölgesi çok sık çalıştığından oradaki kaslar zarar görmektedir.

Ikınmak, zorlanmak: Makat bölgesi yapısından dolayı dışarıya doğru esneme gösterebilmektedir. Ikınma olduğu zaman oradaki yapıları dışarıya doğru çıkartmaya çalışmaktadır. Buna bağlı olarak da hemoroid oluşur. Normal doğum yapanlarda, sezaryenlerde bile karnın iç basıncı arttığı için, dışarıya doğru hemoroidal yapılar oluşur. Özellikle hamilelerde ve vücut çalıştıranlarda hemoroid oluşmaktadır.

Tuvalette çok uzun süre vakit geçirmek: Normalde makat bölgesini tutan kaslar belli bir döneme kadar durabilmektedir. Beş dakikadan fazla oturulduğu zaman makat bölgesi çevresindeki yan tarafları tutan kaslar yavaş yavaş gevşeyerek, esnemeye başlar. Esneme başlayınca iç taraftaki hemoroid memelerini tutamaz ve tutamadığı zaman dışarıya doğru sarkma başlar. Bunun sonucunda hemoroid oluşmaktadır.

     

    Biz Sizi Arayalım

    Tedavilerimiz hakkında detaylı bilgi için adınızı ve telefon numaranızı bırakabilirsiniz.