Hemoroid (Basur) Tedavisi

Hemoroid (Basur) Nedir?

Basur olarak da bilinen hemoroid, rektum ve anüsün alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarlarının duvarları bazen o kadar büyür ki şişer ve tahriş olur.

Bu şişme ve tahrişin bir sonucu olarak anüsten dışarı doğru çıkıntı yaparlar. Bu durum genellikle hemoroid veya basur olarak bilinir. Hemoroidler iç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılır ve semptomlarına göre dört farklı sınıfta sınıflandırılır.

İç hemoroid nedir?

İç hemoroidler anüsün o kadar derinlerinde bulunurlar ki genellikle görülemez veya hissedilemezler. Genellikle ağrı veya acıya neden olmazlar çünkü bölgede ağrıyı algılayan çok az sinir vardır.

En belirgin belirtisi dışkıda, klozette veya tuvalet kağıdında kan görülmesidir. Hemoroid, çevresindeki dokudan daha pembe olan nemli topaklar olarak da görülebilir.

Bunlara prolabe hemoroid denir. Bu hemoroidler kendiliğinden geri dönebilir veya nazikçe geri itilebilir.

Dış hemoroid nedir?

Dış hemoroidler anüsün dış duvarında derinin hemen altında bulunur. Burada ağrıyı algılayan sinirler daha fazla olduğundan, dış hemoroid belirtileri arasında ağrı, kanama, kaşıntı ve şişlik yer alır.

 

Tromboze hemoroid nedir?

Bazı hemoroid vakalarında, hemoroidler kan pıhtısı nedeniyle mor veya maviye dönüşebilir. Buna tromboz denir. Bu durum ağrıya, kaşıntıya ve kanamaya neden olabilir. Pıhtı çözüldüğünde, tahriş olabilecek bir deri parçası bırakabilir.

Hemoroide (Basur) Ne Sebep Olur?

Hemoroidin ana nedeni rektum çevresindeki damarlarda aşırı basınç ve kan akışıdır.

Bu durum, tuvaleti kullanırken zorlandığınızda, ağır bir nesneyi kaldırmaya veya itmeye çalıştığınızda, vücudunuz obezite nedeniyle ekstra kilo taşıdığında, hamilelik sırasında, düzenli olarak düşük lifli beslendiğinizde, hareketsiz bir yaşam tarzı sürdüğünüzde veya anal ilişkiye girdiğinizde ortaya çıkabilir. Pozisyon değiştirmeden uzun süre ayakta duran veya oturan kişiler de risk altındadır. Uzun süre geçmeyen ishal veya kabızlık hemoroid için risk faktörlerini artırır. Öksürme, hapşırma veya kusma hemoroidi daha da kötüleştirebilir.

Placeholder image
Merak Ettiklerinizi

Hemen Cevaplayalım!

    Hemoroid (Basur) Belirtileri

    Derece 1 hemoroidin ana belirtisi kanamadır. Hemoroid tanısı rektoskopi ile konur.

    2. derece hemoroidlerde kanamaya kaşıntı eşlik eder. Bunlar anal muayene ve ıkınma sırasında tespit edilir.

    3. derece hemoroidde kanama ve kaşıntıya akıntı veya makatta ıslaklık hissi eşlik eder. Anal muayene sırasında aşağıdaki hemoroid cepleri görülebilir

    4. derece hemoroidde ağrının yanı sıra akıntı, kanama ve kaşıntı da vardır. Bu aşamada yapılacak bir muayenede içeri gönderilemeyen şişlikler görülecektir.

    Hemoroid kaynaklı olmasa bile her türlü rektal kanama durumunda doktora başvurulmalıdır. Rektal kanama aynı zamanda Crohn hastalığı, divertikülit, kolit, kolon polipleri veya bağırsak kanserinin bir belirtisidir.

    Anal fissürler de ağrıya veya kanamaya neden olabilir. En doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık uzmanına görünmek önemlidir.

    Hemoroid (Basur) Belirtileri

    Basur (Hemoroid) Teşhisi

    Doktorunuz size tıbbi geçmişiniz ve semptomlarınız hakkında bir dizi soru soracak ve ardından duruma bağlı olarak bir dizi testten birini veya tamamını yapacaktır.

    Bunlardan ilki, doktorun anüs ve rektuma bakarak yumru, şişlik, tahriş veya başka sorunlar olup olmadığını kontrol ettiği fiziksel muayenedir.

    İkinci muayene türünde doktor hijyenik bir eldiven giydikten sonra kas tonusunu kontrol eder ve rektumda hassasiyet, şişlik, yumru, tahriş ve diğer sorunları kontrol etmek için yine parmağını kullanır. Buna dijital rektal muayene denir.

    İç hemoroidi teşhis etmek ve diğer olası tıbbi sorunları kontrol etmek için daha karmaşık muayene yöntemleri gerekebilir.

    Rektoskop veya proktoskop kullanılarak yapılan muayeneye rektoskopi veya proktoskopi denir.

    Diğer muayene yöntemleri arasında anal kanalı incelemek için anoskop adı verilen kısa bir plastik tüpün kullanıldığı anoskopi; kalın bağırsağın alt kısmını incelemek için sigmoidoskop adı verilen esnek ve ışıklı bir tüpün kullanıldığı sigmoidoskopi ve kalın bağırsağın tamamını incelemek için uzun ve esnek bir tüp olan kolonoskopun kullanıldığı kolonoskopi yer alır.

    Hemoroid (Basur) Tedavisi

    Belirtilerin ciddiyetine bağlı olarak doktor tarafından uygun bir tedavi planı belirlenecektir. Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve ameliyat hemoroid tedavisinde kullanılan yöntemlerden bazılarıdır. Bu yöntemler hemoroidi kolayca tedavi edebilse de hemoroide neden olan koşullar değiştirilmezse hemoroidin tekrarlama riski artar. Basit yaşam tarzı değişiklikleri genellikle hafif hemoroid semptomlarını 3 ila 7 gün içinde ortadan kaldırabilir. Lif açısından zengin besinler sindirim sistemindeki geçişi kolaylaştırarak bağırsak sağlığını destekleyebilir. Doktor tarafından önerildiği takdirde hemoroid tedavisinde çeşitli bitkisel kremler ve pomatlar kullanılabilir.

    Hemoroidin (basur) tedavisinde, öncelikle kabızlık veya ishal gibi altta yatan sorunları tedavi etmek ve bağırsak fonksiyonlarını düzenlemektir. Belirtiler kendiliğinden düzelmezse ilaç kullanılır. İlaçlar haplar, fitiller, kremler, pomatlar veya mendiller şeklinde olabilir.

    Cerrahi tedaviler arasında:
    • Bant ligasyonu,
    • Skleroterapi
    • Klasik cerrahi hemoroidektomi
    • Lazer cerrahisi yer alır.

    Geleneksel cerrahi genellikle hastanede bir gün kalmayı gerektirir. Lazer cerrahisi daha kısa bir kalış süresi gerektirir.

    Placeholder image
    Placeholder image
    Hemoroid (Basur) Nasıl Önlenebilir?

    Hemoroidi tedavi etmek için kullanılan yaşam tarzı değişiklikleri aynı zamanda onları önlemeye de yardımcı olur.

    Yiyeceklerin sindirim sisteminden geçişini kolaylaştıran lif açısından zengin gıdalara öncelik vermek önemlidir. Bunlar arasında sebze, meyve, kepekli tahıllar, fındık, kepekli buğday, nohut, fasulye ve bakliyat yer alır. Daha fazla su içmek kabızlığı önler ve zor bağırsak hareketleri riskini azaltır.

    Lif bakımından zengin meyve ve sebzeler de su içerir ve bu da yardımcı olabilir. Günde yarım saat yürüyüş gibi fiziksel aktivite, vücudun hareketliliğini artırarak ve sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olarak hemoroid riskini azaltır.

    İhtiyacınız olduğunda tuvalete gitmeyi geciktirmemek önemlidir, beklememelisiniz. Tuvalette uzun süre oturmak hemoroid riskini artıran bir harekettir ve kaçınılması gerekir.

    Hemoroide (Basur) Ne İyi Gelir?

    Hemoroide iyi gelen şeyler diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri olarak gruplandırılabilir. Hemoroide iyi gelen yiyecekler aşağıdaki gibidir

    • Hemoroidi olan kişilerin diyetinin lif bakımından yüksek olması gerekir. Bitki bazlı beslenme lif alımını artırdığı için hemoroide iyi gelir. Fasulye, mercimek ve nohut gibi tahıllar ve bakliyatlar hemoroidin neden olduğu rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Lif açısından zengin bir diyet hem hemoroidin tedavisi ve önlenmesi için önemlidir.
    • Her gün önerilen miktarda meyve ve sebze yemek hemoroidin neden olduğu rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Meyve ve sebzeler hem besin hem de lif açısından zengindir.
    • Bol miktarda sıvı, özellikle de günde 2-3 litre su içmek faydalıdır.
    • Kepekli ekmek beyaz ekmeğe tercih edilebilir ve yulaf kahvaltıda veya atıştırmalık olarak yenebilir. Karabuğday, çavdar ve arpa gibi ürünler diyete dahil edilebilir.
    Yaşam Tarzı, Tuvalet Alışkanlıkları ve Hemoroidin Anlık Semptomlarını Bastırmak İçin Öneriler

    In this rare type of cardiomyopathy, the muscle in the lower right heart chamber (right ventricle) is replaced by scar tissue, which can lead to heart rhythm problems. It’s often caused by genetic mutations.

    Hemoroidi (Basur)Olan Kişilerin Bilmesi Gerekenler

    Hemoroid hastalarının dikkat etmesi gerekenler, beslenme ve günlük yaşam tarzı alışkanlıkları olarak gruplandırılabilir. Hemoroid için iyi olmayan ve bu nedenle hemoroid hastalarının kaçınması gereken yiyecekler şunlardır

    • Etin sindirimi zordur, lif içeriği çok düşüktür. Et yemek sindirim sorunlarına neden olabilir ve mevcut hemoroidal sorunları ağırlaştırabilir.
    • Süt ve süt ürünleri, peynir ve krema mevcut hemoroid sorunlarını ağırlaştırabilir.
    • Paketlenmiş gıdalar, kurutulmuş sebzeler, işlenmiş etler, sağlık sorunu olmadığı sürece sınırlandırılması gereken ürünlerdir. Paketlenmiş gıdalar ve işlenmiş etler yüksek oranda tuz, koruyucu maddeler, rafine şekerler ve trans yağlar içerebilir.
    • Alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.
    • Baharatlı, ekşi ve acı yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Bu gıdalar hemoroide neden olmaz, ancak özellikle semptomların daha kötü olduğu zamanlarda daha ağrılı hale getirebilirler.
    Hemoroidi olan kişilerin dikkat etmesi gereken başka hususlar
    • Ne kadar ağrılı ve acılı olursa olsun bölge temiz tutulmalıdır. Temizlik sırasında aşındırıcı ürünlerden ve sert sürtünmeden kaçınılmalıdır. Hemoroid kaşınmamalı veya kanamamalıdır.
    • Kişi ideal kilosunu korumaya çalışmalı ve kilo almamaya dikkat etmelidir.
    • Tuvalette uzun süre oturmak ve ıkınmak hemoroidin oluşmasına ve kötüleşmesine neden olabilir. Hemoroidi olan kişiler tuvalette uzun süre oturmaktan kaçınmalıdır.
    • Uzun süre oturmak hemoroid oluşumuna neden olabilir, bu nedenle uzun süre oturmaktan kaçınmaya çalışın.
    • Her hastalıkta olduğu gibi, stres hemoroidi daha da kötüleştirebilir.
    • Uykusuzluk ve yorgunluk mevcut semptomları kötüleştirebilir.

    Hemoroid (Basur) Nedir?Lazer Yöntemi

    Tedavileri harmanlayarak hastalarını cerrahi ameliyatlardan kurtan Op. Dr. Yasir Gözü Lazer tedavi yöntemi on binlerce hastası aynı gün, günlük yaşantısına devam etmesine olanak tanıdı.

    Hemoroid (Basur) İle Alakalı Bloglar