Makat Sarkması Tedavisi


Genel Tanım

Makat Sarkması Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bağırsak sarkması olarak da bilinen rektal prolapsus, genellikle dışkılama sırasında anüsten dışarı çıkan kırmızımsı bir kitledir. Kitle anüsün içine geri kayabilir veya görünür kalabilir. Rektal prolapsus, bağırsak hareketlerinizi kontrol edememek gibi yaşam kalitenizi etkileyen durumlara da neden olabilir. Prolapsusu fark ettiğiniz anda bir uzmana görünmeniz çok önemlidir, böylece durum daha fazla komplikasyon olmadan tedavi edilebilir.

Makat sarkması Rektal Prolapsus Nedir?

Rektal prolapsus, rektum iç yüzeyinin dışarı çıkmasıdır. Rektum zarının dışarı çıkması ilerlemiş bir hemoroid olarak algılanır ve semptomlara neden olur. Ancak bazen dokular o kadar gevşer ki sadece rektumu oluşturan üç tabakadan ilki olan mukoza değil, kasla birlikte rektumun tamamı da sarkabilir. Buna total rektal prolapsus denir.

Bağırsak sarkması, hastanın konforu üzerinde son derece olumsuz bir etkiye sahip olan, sosyal olarak kabul edilemez bir durumdur. Hastalar her zor bağırsak hareketinden sonra sarkan kısmı elleriyle geri itmek zorunda kalırlar. İlk tedavilerden biri, çıkıntı yapan dokuyu elle aşağı itmektir. Çıkıntı 1-2 cm'den 5-10 cm'ye kadar olabilir.

Makat Sarkması Rektal Prolapsus Belirtileri Nelerdir?

Rektal prolapsusta dışkılama kasları işlevini tam olarak yerine getiremez. Ayrıca makat bölgesinde meydana gelen anatomiye aykırı deformasyon nedeniyle belirtiler artarak devam eder. Tüm bunların sonucunda aşağıdaki belirtiler görülür;

  • Anüsün dışında bir yumru hissetmek.
  • Anal açıklığın dışında kırmızı bir kitle görmek.
  • Anüs veya rektumda ağrı.
  • Rektumdan kanama.
  • Anüsten kan, dışkı veya mukus sızması.

Makat Sarkması Rektal Prolapsus Kimlerde Görülür?

Bağırsak sarkmasının altında yatan nedenler rektumun boşalmasını engelleyen durumlar ve o dokunun zayıflamasıdır. Dokunun zayıflığı nedeniyle genellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.

Vakaların neredeyse üçte biri kadındır. Çok zor doğum yapmış ve uzun süre kabızlık çekmiş kadınlarda daha sık görülür.

Makat Sarkması Rektal Prolapsus Nasıl Teşhis Edilir?

Bazen rektal prolapsusu hemoroidden ayırt etmek zor olabilir. Aşağıdaki yöntemler rektal prolapsusu teşhis etmeye yardımcı olabilir.

Dijital rektal muayene

Sfinkter kaslarının gücünü değerlendirmek ve rektal bölgede herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek için manuel muayene yapılır.

Anal manometri

Anüs ve rektuma ince, esnek bir tüp yerleştirilir. Tüpün ucundaki küçük bir balon şişirilebilir. Bu test anal sfinkterin sıkılığını ve rektumun hassasiyetini ve işlevini ölçmeye yardımcı olur.

Kolonoskopi

Esnek bir tüpün rektuma yerleştirildiği bir kolonoskopi, kalın bağırsağın tamamını incelemek ve polipler veya bağırsak kanseri gibi diğer durumları ekarte etmek için kullanılabilir.

Makat Sarkması Rektal Prolapsus Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle yaşlılıkta ortaya çıkan bağırsak sarkması tedavi edilemeyecek bir hastalık değildir. Hastaların doku daha fazla dejenere olmadan tedavi arayışına girmeleri çok önemlidir. İlk adım hastanın bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlamaktır. Kabızlığı tedavi ederek yumuşak dışkı elde etmek amaçlanır. Kabızlığın az çalışan tiroid veya düşük metabolizma gibi başka nedenleri varsa, bu koşullar tedavi edilmelidir. Bu önlemlerin işe yaramadığı durumlarda ameliyata başvurulur. Basit prolapsusta mukoza, hemoroidde olduğu gibi küçük bir stepne ile kesilebilir ve boyu kısaltılarak içeri çekilebilir.

Aynı prensip büyük rektal prolapsuslar için de kullanılabilir. Geçmişte rektumun çıkıntı yapan kısmının askıya alındığı yöntemler kullanılmaktaydı.İşte rektal prolapsus tedavisi hakkında bilinmesi gereken bazı önemli şeyler.

Konservatif tedavi: Rektal prolapsusun erken aşamalarında bazı vakalar cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu tedaviler arasında pelvik taban egzersizleri, diyet değişiklikleri, kabızlığın önlenmesi ve kilo kontrolü yer alır. Pelvik taban egzersizleri rektal kasları güçlendirerek prolapsusu önlemeye yardımcı olabilir.

Cerrahi tedavi: Rektal prolapsus ilerlerse veya konservatif tedaviye yanıt vermezse ameliyat gerekebilir. Ameliyat genellikle gevşek dokuyu düzeltmek ve bağları güçlendirmek için kullanılır. Bu genellikle rektum ve anüsteki yapıları onarmak için yapılan bir ameliyattır.

Minimal invaziv tedavi: Bazı durumlarda, rektal prolapsusu tedavi etmek için minimal invaziv prosedürler kullanılabilir. Bu yöntemlerde laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahi gibi daha az invaziv teknikler kullanılır. Bu teknikler, prolabe olan dokuyu onarmak için küçük kesiler ve endoskopik aletler kullanır. Minimal invaziv tedaviler daha kısa iyileşme süresi ve daha az komplikasyon riski sunabilir.

Bireysel tedavi planı: Rektal prolapsus tedavisi her hasta için farklı olabilir. Tedavi planı hastanın semptomları, prolapsus derecesi, yaşam tarzı ve sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olacaktır.

Makat Sarkması Rektal Prolapsus Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bağırsak sarkması tedavi edilmezse ne olur?

Bağırsak sarkması göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Tedavi planlanmazsa, kanamaya neden olabilen ve kanserle karıştırılabilen soliter rektal ülser gelişebilir. Prolapsusu fark ettiğiniz anda bir genel cerraha görünmeniz çok önemlidir. Her bağırsak hareketinizde içeri itmek kesinlikle yanlıştır.

Tedavi edilmemiş hemoroid bağırsak sarkmasına neden olabilir mi?

Tedavi edilmemiş hemoroid bağırsak sarkmasına neden olmaz. Ancak sarkmış bir bağırsak, çok ilerlemiş bir hemoroidinkine benzer semptomlara neden olabilir. Bu iki durum farklı şekillerde gelişir. Birinde bu tabakada bir çıkıntı vardır. Diğerinde ise mevcut vasküler yatağın sıkışması söz konusudur. Benzer şekilde oluştukları için semptomlar aynı olabilir, ancak her ikisi de büyük ve küçük anüs hastalıklarıdır ve profesyonel yardım gerektirir.

Avrupa Cerrahi

Hızlı Erişim ve Randevu

Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Uzman Doktor Ekibi
7/24 Canlı Danışma
Kolay Randevu

Avrupa Cerrahi

Hızlı Erişim ve Randevu

Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Önemli Linkler
  • Hakkımızda
  • Prokto Team
  • Tedaviler
  • Blog
  • letişim
Adres
  • Levent Klinik

    Levent Mahallesi, Levent Caddesi No:4, 34330 Beşiktaş / İstanbul

  • Kadıköy Adres

    Bağdat Cad. Şimşek Sok. No:2 Kat:4 Caddebostan Kadıköy / İSTANBUL

  • Bakırköy Adres

    Kartaltepe Mah. İncirli Cad. No:26 Bakırköy / İSTANBUL

Çalışma Saatleri
  • Hafta İçi: 09:00 – 18:00
  • C.tesi: 09:00 – 14:00
  • Pazar: Kapalı
© 2023 Telif Hakları Yasir Gözü'ye Aittir